03 siječnja 2008

NEŠTO O KUD_U


KUD Graničari
KUD Graničari osnovan je 1971. godine i djeluje u četiri sekcije; folklorna, tamburaška, dramska i ženska pjevačka grupa. U svom radu izvode samo izvorne pjesme, plesove i običaje iz svoga mjesta. Plešu kola: Šokačko kolo, Ceranac, Hajd na livo, Mista, Tandora, Gunjanka kolo, te mnoge druge, i pjevaju stare gunjanske pjesme: Postojbina graničara, Sitni sati, Silni hrabri i druge. Od običaja društvo izvodi: Svinjokolja, Zaruke, Prosidba mlade, Čijalo perja, Komušanje kukuruza i Proštenje. KUD Graničari redoviti je sudionik Šokačkog sijela u Županji od svog osnivanja,Vinkovačkih jeseni,Smotre folklora Raspjevana Cvelferija.

ŽENSKA NOŠNJA: djevojke pletu dvije pletenice koje omotaju oko glave i okite cvijećem. Udane žene na glavi nose svileni zavoj vezen zlatom preko kartona, ispod zavoja ide pocelica i lopar, a pokraj uha prave usuke od svoje kose. Oplećak je vezen zlatom u dva reda i okolo šlingan. Opreg je od crne saten svile vezen sa strane motivima žira, klasa žita ili cvjetnim motivom. Marama oko vrata vezena je zlatom i na nju je prišivena čipka. Pojas je vezen zlatom na crnom plišu. Na nogama nose crvene čičkave čarape i sandale.

MUŠKA NOŠNJA: košulja i gaće rasplitane ili vezene zlatom,opasani tkanicom, kamizol od čoje ukrašen crvenom obrubom i dugmadima, bijele štrikane čarape i opanci. Uz rajtozne nose pršnjak sa ogledalcima, špenclu sa 12 šara i na glavi šokačku kapu.

Nema komentara: